اگرچه استفاده از انواع سیستم های مدیریت محتوا برای ساخت و مدیریت یک وبسایت امکانپذیر است اما انتخاب بهترین سیستم، هنری است که باید با مطالعه و آگاهی کافی انجام شود. درحالحاضر، بیش از 73 میلیون وبسایت از انواع CMS بهرهمند میشوند که امکان مدیریت آسان یک وبسایت را بدون نیاز به دانش کدنویسی فراهم میکنند. بااینحال، با وجود حدود 2000-1000 CMS موجود در بازار ، پیدا کردن موردی که متناسب با نیازهای شما باشد، میتواند دلهره ایجاد کند. بههمین دلیل تصمیم گرفتیم مقاله امروز را به آشنایی با CMSهای مختلف، معرفی بهترین سیستمهای مدیریت محتوا، علت استفاده و مزایا و مایب آنها اختصاص دهیم. از شما دعوت میکنیم با ما همراه باشید.
سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست؟
CMS مخفف اصطلاح «سیستم مدیریت محتوا» و سریعترین ابزار برای توسعه وبسایت است که به کاربر یک رابط کاربری گرافیکی برای مدیریت وبسایت میدهد. به این ترتیب، کاربران برای ساخت وبسایت نیازی به دانش پایگاه داده یا برنامهنویسی ندارند.
محتوای CMS معمولاً در یک پایگاه داده ذخیره و بر اساس مجموعهای از قالبها نمایش داده میشود. اکثر وبسایتها از انواع سیستم های مدیریت محتوا استفاده میکنند اما میتوان بدون CMS هم با کمک زبانهای برنامهنویسی مانند HTML و CSS وبسایتها را مدیریت کرد. بااینحال، معمولا استفاده از CMS برای مدیریت محتوا آسانتر است.
هدف انواع CMS کمک به کاربران برای مدیریت کارآمد اطلاعات است. عملکردهای کلیدی اکثر برنامههای CMS عبارتند از:
- ذخیرهسازی
- نمایهسازی
- جستجو و بازیابی
- مدیریت قالب
- کنترل تجدید نظر
- کنترل دسترسی
- انتشار
- گزارشنویسی
چرا باید از سیستم مدیریت محتوا استفاده کنیم؟
اجرای یک برنامه مدیریت محتوا میتواند بهطور قابل توجهی کارآیی سازمانی را افزایش دهد. استراتژیهای مؤثر مدیریت محتوا، بازیابی دادهها و دسترسی به اسناد را سادهتر میکند که باعث کاهش افزونهها و تضمین امنیت داده در سازمان میشود. بااینوجود، اجرای سیستم مدیریت محتوا نیاز به برنامهریزی دقیق، سرمایهگذاری اصولی و غلبه بر مقاومت در برابر تغییر دارد.
سیستم مدیریت محتوا چه امکاناتی دارد؟
انواع سیستم های مدیریت محتوا معمولاً دارای امکانات زیر هستند:
- URL های سئودوستانه
- قالبهای قابل تنظیم برای مدیریت ارائه محتوا
- کنترل دسترسی مبتنی بر مجوز
- عملکرد کاربر و گروه
- ساختارهای سازمان محتوا، به عنوان مثال سلسله مراتب و طبقه بندی
- مجازیسازی محتوا
- نسخهسازی و مدیریت گردش کار
- پلتفرم همکاری
- تفویض اختیار بین گروههای کاربری
- پشتیبانی از زبان یا کاربر
- فایل منیجرهای یکپارچه
- گزارشهای حسابرسی یکپارچه
- مطابقت با استانداردهای وبسایت و دسترسی
- ایجاد و ویرایش محتوا
- مدیریت تصاویر و فایلها
- ساختاردهی محتوا
- قالببندی و طراحی
- بهینهسازی برای موتورهای جستجو
- پشتیبانگیری و امنیت
یکی از کاربرپسندترین ویژگیهای انواع CMS، ویرایشگر WYSIWYG یا ابزار ویرایش متن «آنچه میبینید همان چیزی است که دریافت میکنید» است که مانند Microsoft Word کار میکند. این ابزار به شما اجازه میدهد تا کد صفحه وب را بدون نیاز به دانستن زبان برنامهنویسی اصلی (HTML) دستکاری کنید.
آشنایی با انواع سیستمهای مدیریت محتوا
3 نوع اصلی ابزار CMS وجود دارد: CMS منبع باز، اختصاصی و مبتنی بر فضای ابری
CMS منبع باز
شما میتوانید CMS منبع باز را بدون هیچ هزینه اولیهای بارگیری کنید اما ممکن است به گزینههای زیر نیاز داشتهباشید:
- کمک فنی در هنگام نصب و راهاندازی
- سفارشیسازی برای گسترش نرمافزار فراتر از پیشنهاد اصلی
- الگوهای سازگار و افزونهها (اگرچه نسخههای رایگان ممکن است در دسترس باشد)
- آموزش کارکنان
- پشتیبانی و بهروزرسانی منظم نرمافزار
نمونههایی از پلتفرمهای بسیار پرکاربرد CMS منبع باز عبارتند از:
- وردپرس
- جوملا
- دروپال
- Magento (تجارت الکترونیکی)
- prestashop (تجارت الکترونیکی)
CMS اختصاصی
نرمافزار اختصاصی یا تجاری CMS توسط یک شرکت واحد ساخته و اداره میشود و درصورت استفاده از آن ممکن است به گزینههای زیر نیاز داشتهباشید:
- هزینه مجوز برای استفاده از نرمافزار
- پرداخت هزینه ماهانه یا سالانه برای بهروزرسانی یا پشتیبانی
- پرداخت هزینههای اضافی برای سفارشیسازی و آموزش و پشتیبانی فنی یا کاربران
نمونه هایی از پلتفرمهای محبوب CMS اختصاصی عبارتند از:
- کنتیکو
- مایکروسافت شیرپوینت
- مدیریت محتوای شرکت IBM
اگر بهدنبال CMS برای یک وبسایت کاملاً جدید هستید ، بهتر است موردی را انتخاب کنید که دارای تمام ویژگیها و عملکردهای مهم برای تأمین نیازهای فعلی و آینده تجاری شما باشد.
بیشتر بخوانید: سامانه نمایش ویدئویی یا OTT چیست؟
CMS ابری
2 نوع سیستم مدیریت محتوای ابری وجود دارد:
- CMS کاملاً ابری که اغلب بهعنوان بخشی از یک بسته یا سرویس ارائه میشود. بهطور معمول، این سیستمهای اختصاصی تحت کنترل تأمینکننده هستند، بنابراین همیشه امکان سفارشیسازی یا تغییر عملکرد آنها متناسب با نیازهای شما وجود ندارد.
- CMS ابری جزئی که در سرور Cloud Web شما قرار دارد و انعطافپذیری بیشتری را فراهم میکند چون میتوانید عملکرد خود را با ماژولهای افزودنی یا با تغییر کد منبع، تغییر دهید.
Cloud CMS مزایای قابل توجهی را برای مشاغل کوچک و متوسط ارائه میدهد، که عبارتند از:
- هزینهها بهطور کلی پایین است.
- از هر رایانه، لپ تاپ یا موبایل با اتصال به اینترسنت قابل دسترسی است.
- بهروزرسانیهای نرمافزار در هر زمانی امکانپذیر است.
- مقیاسپذیر است و با تغییر نیازهای خود میتوانید سایتها یا کاربران بیشتری اضافه کنید.
معرفی بهترین سیستمهای مدیریت محتوا
انواع CMS در درجه اول باید به شما در مدیریت محتوا و رسانه کمک کند اما همچنین باید ارزش افزوده در کاهش هزینههای ماهانه، ابزارهای بهینهسازی موتور جستجو (SEO) و گزینههای سفارشیسازی را نیز فراهم کند. در این راستا وبسایت مجله فوربس از بین 25 سیسم مدیریت محتوا در سال 2024 سیستمهای زیر را بهعنوان بهترین انواع سیستم های مدیریت محتوا انتخاب کرده است.
بهترین سیستمهای مدیریت محتوا | بهترین برای… |
---|---|
WIX | بهترین در بین تمام کاربران |
WordPress.com | بهترین برای بودجههای پایین |
دروپال | بهترین برای شرکتها |
Shopify | بهترین برای مشاغل تجارت الکترونیکی |
جوملا | بهترین برای توسعهدهندگان جدید |
typo3 | بهترین کتابخانه |
WordPress.org | بهترین برای سفارشیسازی |
بررسی مزایا و معایب سیستمهای مدیریت محتوا
یکی از مزایای مهم CMS ماهیت مشارکتی آن است، بهنحویکه چندین ویراستار میتوانند محتوایی را که باید منتشر شود، برنامهریزی یا مدیریت کنند. از آنجایی که رابط کاربری معمولاً مبتنی بر مرورگر است، CMS را میتوان از هر جایی برای هر تعداد کاربر در دسترس قرار داد.
دومین مزیت عمده CMS این است که به افراد غیرحرفهای که با زبان برنامهنویسی آشنایی ندارند، اجازه میدهد تا بهراحتی محتوای خود را ایجاد و مدیریت کنند. همچنین، هنگامی که از CMS برای انتشار صفحات وب خود استفاده میکنید، نیاز به هزینه برای پشتیبانی فنی برای ایجاد تغییرات در وبسایت کاهش مییابد. سایر مزایای استفاده از CMS در توسعه وبسایت، عبارتند از:
- توسعه سریع
- عدم نیاز به کدنویسی
- صرفهجویی در زمان و عدم نیاز به مدیریت محتوای سایت با ویرایش درون خطی
- امکان ذخیره بخش بلوک و طرح صفحه بهعنوان الگو برای استفاده مجدد در چندین سایت
- سادگی استفاده برای افراد غیرحرفهای
- امنیت در برابر هکرها
- SEO Friendly
- بهبود خدمات مشتری
بااینحال، انواع سیستم های مدیریت محتوا مانند هر ابزار دیگری معایبی هم دارند. معایب استفاده از CMS عبارتند از:
- وابستگی به پلاگینها و ویجتها
- هزینه پنهان پلاگینها و ویجتها
- کاهش سرعت بارگذاری سایت
- هزینه تعمیر و نگهداری
- محدودیت در استفاده کاربران
- محدودیت در الزامات عملکردی
- محدودیت در قابلیتهای Back end
نکاتی برای انتخاب بهترین CMS
قبل از انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا، باید در مورد نحوه مصرف وبسایت و نوع محتوای خودتان فکر کنید. شما میتوانید با تهیه فهرستی از اهدافی که میخواهید به آنها برسید و همچنین هر نیاز خاصی که ممکن است داشتهباشید، شروع کنید.
این به شما کمک میکند تا بهجای محبوبترین یا مشهورترین سیستم، سیستم مدیریت محتوای مناسب را انتخاب کنید، یعنی سیستمی که از نیازهای کسب و کار شما پشتیبانی میکند. اهداف مشترک CMS جذب خوانندگان بیشتر در وبلاگ، افزایش خرید در یک فروشگاه یا بهینهسازی محتوا برای موتورهای جستجو (SEO) است.
CMS ها در اشکال و اندازههای مختلفی وجود دارند که هرکدام دارای مجموعهای از ویژگیها و مزایای خاص خود هستند. برخی از آنها برای وبلاگنویسها ایدهآل هستند و برخی ممکن است برای سایتهای تجارت الکترونیک با ویژگیهایی برای قیمتگذاری و عملکرد فروشگاههای آنلاین طراحی شوند.
بیشتر بخوانید: پلتفرم ابری صوت و تصویر چیست؟
چند سؤال وجود دارد که باید هنگام انتخاب بهترین CMS برای شرایط خود در نظر بگیرید:
1. بودجه شما چقدر است؟
اگر منابع فراوانی برای خرج کردن دارید، سیستمهای مدیریت محتوای بسیار پیچیدهای وجود دارند که برای آسانتر کردن کار تولیدکنندگان محتوا و ویراستاران طراحی شدهاند. اما با بودجه محدود، انتخابهای شما محدودتر خواهد بود. سیستم مدیریت محتوای وب شما به هاست نیاز دارد، بنابراین باید هزینههای دامنه و میزبانی وب را در هنگام تصمیمگیری در نظر بگیرید.
2. CMS مدنظر شما به چه نوع محتوا و فرآیندهایی نیاز دارد؟
اگر فقط در وبلاگتان مقاله منتشر میکنید، یک CMS سادهتر ممکن است کافی باشد، اما در بیشتر موارد سایتها و برنامهها دارای انواع مختلفی از محتوا هستند و باید استفاده از یک پلتفرم بازاریابی محتوا را برای تسهیل مدیریت و همکاری روی محتوا در نظر بگیرند.
3. CMS موردنظر به چه فناوریهایی نیاز دارد؟
اگر شرکت شما قبلاً از یک برنامه CRM یا تجزیه و تحلیل وب مانند Google Analytics استفاده میکرده است، باید CMS را در نظر بگیرید که با نرمافزارهای بازاریابی آنلاین موجود ادغام شود و ممکن است به یک API و مستندات قوی نیز نیاز باشد. اکثر شرکت ها چندین نرمافزار بازاریابی دارند. میتوانید از یک پلاگین CMS با موارد زیر استفاده کنید:
- نرمافزار بازاریابی ایمیلی مانند Mailchimp یا Marketo
- یک CRM مانند Salesforce، که اغلب برای شخصیسازی و هدف قرار دادن مخاطبان استفاده میشود.
- ابزارهای تجزیه و تحلیل وب مانند Google Analytics برای ردیابی رفتار بازدیدکنندگان و جمعیتشناسی
- API برای برنامهها یا نرمافزارهای موجود
4. ایجاد و ویرایش محتوا چقدر آسان است؟
اکثر CMS های مدرن دارای یک ویرایشگر کشیدن و رها کردن هستند که به شما امکان میدهد محتوا را درگ کنید اما در برخی موارد، محتوای دیجیتال شما ممکن است فقط مقالات ساده برای انتشار در وب نباشد. بنابراین بهتر است ارزیابی کنید که انتشار آنچه میخواهید تولید کنید، چقدر آسان است.
5. چند نفر روی CMS کار خواهند کرد؟
بسته به اندازه وبسایت یا شرکت شما، نیازهای متفاوتی خواهید داشت. شرکتهای بزرگتر معمولاً الزامات سختگیرانهتری برای برنامههای مدیریت محتوا دارند و حتی ممکن است به ویژگیهایی نیاز داشتهباشند که فقط در سیستمهای مدیریت محتوای سازمانی یافت میشوند. اما کسبوکارهای کوچک باید بر انتخاب یک رابط کاربری آسان و نگهداری تمرکز کنند.
6. موفقیت سیستم را چگونه میتوان ارزیابی کرد؟
بسته به هدف خود، باید استفاده از یک پلتفرم تجزیه و تحلیل وب مانند Google Analytics یا Mixpanel را در نظر بگیرید. انواع CMS شما این امکان را می دهد که بهینهسازی را به روشی آسان و بدون ایجاد افزونههای پیچیده انجام دهید.
7. آیا پلتفرم شما سئوپسند است؟
در بیشتر موارد، بازدیدکنندگان از طریق موتورهای جستجوی ارگانیک مانند گوگل به وبسایت شما وارد میشوند. حتی اگر در کانالهای دیگر مانند شبکههای اجتماعی بسیار فعال هستید، باید مطمئن شوید که وقتی مشتریان (بالقوه) وبسایت شما را جستجو میکنند، بتوانند بهراحتی آن را پیدا کنند.
اگر مطرح شدن در موتورهای جستجو (SEO) برای شرکت شما مهم است، استفاده از یک CMS که دارای اتوماسیون برای بهینهسازی روی صفحه با برچسبگذاری، آدرسهای اینترنتی، تگهای alt روی تصاویر و ساختار پیوند داخلی صحیح باشد، بسیار ارزشمند است.
نرمافزارهای CMS دارای این ویژگیها در هنگام نصب، اغلب دارای افزونههای رایگان یا پولی هستند تا به مدیریت سازگاری موتورهای جستجو کمک کنند. تمرین بهینهسازی برای موتورهای جستجو معمولاً مزیت دیگری نیز دارد که به دیده شدن وبسایت شما در سایر پلتفرمها مانند رسانههای اجتماعی و زمانی که بازدیدکنندگان پیوندهای وبسایت شما را در پیامها به اشتراک میگذارند، کمک میکند.
8. CMS موردنظر بر اساس چه فناوری ساخته شده است؟
اکثر پلتفرمهای CMS از قالبهای سفارشی استفاده میکنند و با سیستمهای بازاریابی موجود یکپارچه میشوند. بنابراین مهم است که نرمافزاری را انتخاب کنید که توسعه دهندگان و اپراتورهای شما بدانند چگونه با آن کار کنند.
بیشتر بخوانید: استریم چیست؟
سخن پایانی
وجود انواع سیستم های مدیریت محتوا برای وبسایتها این امکان را فراهم میکند که کنترل محتوای خود را در دست داشتهباشند. این به معنای داشتن توانایی بهروزرسانی، تغییر یا حذف هرگونه تصویر، متن، ویدئو یا صدا است و باعث میشود سایت منظم، بهروز و قابل دسترسی باقی بماند.
سوالات متداول
چرا باید از CMS استفاده کنیم؟
CMS با استفاده آسان، هزینه نگهداری کمتر و ایمنی بیشتر به تولیدکنندگان محتوای دیجیتال اجازه میدهد تا توسط افرادی که استراتژی محتوا را در اختیار دارند (تیم بازاریابی دیجیتال یا کارشناسان پروژه) بتوانند وبسایت خود را کنترل کنند.
چرا باید در استفاده از CMS محتاط باشیم؟
آسیبپذیریهای امنیتی نشان میدهد مدیریت ایمن داده در سیستم مدیریت محتوا دشوار است و ممکن است هکرها بتوانند به سایت نفوذ کنند.
بهترین CMS در جهان چیست؟
وردپرس حدود 43 درصد از وبسایتها را پوشش میدهد و انتخاب شماره یک سازمانها نامیده میشود.